Sunday, September 30, 2012

Dugaan Orang Bertunang .....

 1. Emosi diri yang tidak terkawal. Perkara yang kecik akan menjadi besar, sehingga pergaduhan terjadi.
 2. Gangguan dari pihak ke-3. Jika sebelum bertunang, tiada siapa yang mendekati kite atau pasangan kite, namun bila da bertunang ni, tiba-tiba kite menjadi perhatian.
 3. Masalah berkaitan kewangan. Kite dan pasangan asyik-asyik tidak dapat menyimpan duit. Duit ntah dibelanja ke mana.
 4. Pengurusan hal perkahwinan juga boleh menimbulkan masalah. Kite ingin begini, tunang kite pulak inginkan begitu. kan itu memeningkan kepala.
 5. Tiba-tiba kite seperti tidak bersedia ingin berumah tangga. Perasaan ragu-ragu timbul setelah a bertunang.
 6. Jika dulu tunang kite seorang yang tidak kuat merajuk, tiba-tiba dia sikit-sikit pun nak terasa. dan kite pulak malas nak layan karenah..
 7. Godaan nafsu sendiri. Dah bertunang bukan maksud dah dibolehkan melakukan benda yang bukan-bukan.          Bagaimana mengelakkan dugaan bertunang menjadi lebih teruk?
 1. Pertama sekali, berdoalah kepada Allah semoga kite dan pasangan terpelihara dari godaan syaitan, berlindunglah kepada Allah.
 2. Bersikap tolenrasi, bawa berbincang, jangan melepaskan amarah tak tentu pasal.
 3. Cuba bersikap mengalah, pujuk . Bersabar sentiasa.
 4. Setialah kepada tunang kite. Jika kite tiba-tiba diganggu oleh orang ke3, ingat pahit manis hubungan kite berdua. Ingat saat manis kite berdua.
 5. Merancang perbelanjaan dengan lebih teratur dan sistematik.
 6. Jika kite dan dia bersedia dari segi kewangan, maka percepatkanlah pernikahan.
 7. Siapkan mental dan fizikal. sentiasa berfikiran positif. Jika salah sorang terjatuh, bimbinglah dia agar hubungan akan dapat dipertahankan.

Akhir kata, dugaan bertunang akan dirasai oleh semua orang, cuma yang membezakannya sama ada kecil atau besarnya dugaan tersebut. Kita pula haruslah pandai mengawal keadaan kalau timbul sebarang masalah di kemudian hari. Sebelah kaki dah melangkah, tinggal sebelah lagi untuk memasuki alam perkahwinan. Maka, pertahankan dan bersabarlah atas dugaan yang diberikan.

No comments:

Post a Comment