Tuesday, August 23, 2011

MALAM LAILATUL QADAR..
Malam Lailatul-Qadar sunat dicari, kerana malam ini merupakan suatu malam yang diberkati serta mempunyai kelebihan dan diperkenankan doa oleh Allah S.W.T. Malam Lailatul-Qadar adalah sebaik-baik malam mengatasi semua malam termasuk malam Jumaat. Allah S.W.T. berfirman dalam Surah Al-Qadr 97: Ayat 3.
Maksudnya: " Malam Lailatul - Qadar lebih baik daripada seribu malam "Ertinya menghidupkan malam Lailatul-Qadardengan mengerjakan ibadah adalah lebih baik daripada beribadah pada seribu bulan yang tidak ada Lailatul-Qadar seperti sabda Nabi s.a.w.:

Maksudnya: " Sesiapa menghidupkan malam Lailatul-Qadar kerana beriman serta

mencari pahala yang dijanjikan akan mendapat pengampunan daripada


dosa-dosa yang telah lalu "Diriwayatkan daripada Saiyidatina Aisyah r.a bahawa Rasulullah s.a.w. apabila tiba 10 hari terakhir bulan ramadhan, Baginda menghidupkan malam-malamnya dengan membangunkan isi rumah dan menjauhi daripada isteri-isterinya. Imam Ahmad dan Muslim meriwayatkan:

Maksudnya: " Rasulullah s.a.w. berusaha sedaya upaya dalam malam-malam sepuluh


akhir Ramadhan melebihi usahanya daripada malam-malam lain. "Malam Lailatul-Qadar berlaku pada 10 akhir daripada malam ganjil bulan Ramadhan. Rasulullah s.a.w. bersabda:

Maksudnya: " Carilah malam Lailatul-Qadar pada sepuluh akhir bulan Ramadhan


dalam malam ganjil. "Pendapat yang terkuat mengikut para ulama' bahawa malam Lailatul Qadar terkena pada malam 27 Ramadhan. Menurut Abu Ka'ab katanya, "Demi Allah sesungguhnya ibn Mas'ud telah meyakinkan bahawa malam Lailatul-Qadar jatuh dalam bulan Ramadhan manakala Lailatul-Qadar pula terjatuh pada malam 27, akan tetapi dia enggan memberitahu kepada kami (malam yang tepat) kerana bimbangkan kamu tidak lagi berusaha mencarinya." Daripada Riwayat Mu'awiyah:Maksudnya: " Bahawa Nabi Muhammad s.a.w telah bersabda dalam malam lailatul-qadar


iaitu malam ke-27. "


Riwayat ini disokong oleh pendapat Ibn Abbas yang mengatakan bahawa surah Al-Qadr mempunyai 30 perkataan. Perkataan yang ke-27 bagi surah itu terjatuh kepada dhamir(hia) yang kembalinya kepada Lailatul-Qadar.Imam Ahmad telah meriwayatkan sebuah Hadith daripada Ibn Umar r.a yang berbunyi:

Maksudnya: " Sesiapa yang mencari Lailatul-Qadar , dia hendaklah mencarinya pada malam


yang ke-27, carilah kamu malam Lailatul-Qadar pada malam yang ke-27. "
Aisyah r.a. bertanya kepada Rasulullah, katanya, "Ya Rasulullah s.a.w. andainya aku mendapati


malam Lailatul-Qadar, apakah doa yang patut aku bacakan? Rasulullah s.a.w. berdoa dengan doa:
Maksudnya: " Ya Allah! Sesungguhnya Engkau Maha Pengampun, oleh itu berilah


keampunan-Mu untukku. "

-----------------------------------------------------------------------------------------

KAN best kalau dapat rase malam lailatul qadar ni . . orang orang terpilih je yg dapat kan . . tiap tiap RAMADHAN aku selalu teringat . . macam mane la keadaan malam lailatul qadar ni . . bile bace pasal lailatul qadar ni , rase macam takut pon ade . . tp sebenar nye malam & hari yang sangat istimewa dari hari hari yang lain  . . malam lailatul qadar ni la peluang untuk kite berdoa kepada ALLAH S.W.T . .

* malam lailatul qadar ni same la dengan malam 7 likur... JOM pasang pelite !!


* aku suke gile tengok pelite tersusun cantik je kat rumah rumah . . lebih lebih lagi kalau kat kampung . . kat kampung , aku pon pasang jugak pelite . . aku dengan abang aku la yang buat ,. .seronok ! tapi tahun ni tak . . keje la .. tak dapat pasang pelite kat kampung . keje.. nanti pagi raye baru balik kampung k.... tak tau la abang aku pasang ke tak . . eeemm... nak call die jap..AHHA.. (semate mate..)

No comments:

Post a Comment